De cassette is terug!

facebooktwitterfacebooktwitter

CassetteGoed nieuws voor iedereen die met weemoed terugdenkt aan het cassettebandje. De cassette is bezig met een comeback! Niet voor in je autoradio of cassettedeck, maar voor de opslag van data.

IBM en Fujifilm onderzoeken de mogelijkheden, omdat harde schijven veel energie gebruiken en ruimte innemen. De cassette nieuwe stijl biedt zo’n 35 terabyte opslag, gebruikt 200 keer minder energie en is 10 keer zo klein.

Het nadeel van het bandje blijft: je moet ‘m doorspoelen omdat hij ‘alles achter elkaar’ afleest. Hij zal dan ook niet de harde schijf in je pc vervangen, maar is wel aantrekkelijk voor data die niet zo vaak verwisseld hoeven te worden, zoals back-ups of verzamelgegevens van wetenschappelijke projecten.

Zo zal de in aanbouw zijnde Square Kilometer Arraymegatelescoop vanaf 2024 dagelijks 1 petabyte (1 miljoen gigabyte) aan data leveren, en dat kan mooi op bandjes. Op naar de toekomst dus – met cassettes!

Categorie: Nieuws | Technologie | Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Op dit item zijn (nog) geen reacties.